Periodontoloji (Diş Eti Tedavisi)
Sağlıklı dişeti ile hastalıklı dişeti arasındaki fark nedir?
Pembe renkli ve sert yapıdaki sağlıklı dişeti dişin çevresini sıkıca sarar. Hastalıklı dişetinin en belirgin özelliği kanamasıdır; bunun yanısıra kızarık, şiş ve yumuşaktır.
Dişeti neden kanar?
Diştaşına bağlı dişetinde gelişen iltihap dişeti kanamasına sebep olur.
Dişeti kanaması için bir ilaç var mıdır? Antibiyotik kullanmak dişetlerini iyileştirir mi? Gargara kullanmak işe yarar mı?
Diş çevresi dokuların sağlığı öncelikle etkin fırçalama ve gerekliyse diş taşı temizliği ile sağlanır. Herhangi bir ilaç dişeti çekilmesi, dişeti kanamasına etki etmez.
Diş taşı temizliği yapılması gerekli midir?
Diş taşı temizliği yapılmazsa periodontal hastalık ilerleyip dişeti çekilmesine hatta dişlerin kendiliğinden sallanarak düşmesine sebep olabilir.
Dişeti çekilmesi neden olur?
Dişeti hastalıkları, yanlış ve sert fırçalama genel sebeplerdir.
Dişeti çekilmesinin tedavisi var mıdır?
Dişeti çekilmesinin daha fazla ilerlemesini önleyerek mevcut durumu korumak gerekir. Bunun için diş taşı temizliği yapılır ve kişinin ağız bakımını nasıl yapması gerektiği hekim tarafından anlatılır.Gerekirse cerrahi işlem de uygulanabilir.
Diş taşı temizliği acılı bir işlem midir?
Dişe dokunmadan üzerindeki eklentiler uzaklaştırıldığı için hasta ağrı duymaz. Kullanılan ultrasonik cihaz suyla çalıştığı için dişlerde hassasiyete sebep olabilir.
Dişeti estetiği nedir ?
Günümüzde sadece dişlerin uygun renk ve formda olması estetik bir gülüş için yeterli değildir. Pembe estetik diye bilinen soluk pembe, sıkı ve uygun formdaki dişeti gülüşümüzün temelidir. Diş boyları çok kısa olan hastaların gülerken dişetlerinin çok fazla görünmesi kaçınılmazdır. Ayrıca dişeti asimetrilerinde bir diş diğerinden daha uzun daha yukarı veya aşağı seviyede gözükebilir. Özellikle ön dişlerde karşılaşılan bu estetik olumsuzlukları gingivektomi operasyonuyla ortadan kaldırmak mümkündür. Gingivektomi tek dişte uygulanabileceği gibi bütün dişlere de uygulanabilir.
En iyi diş macunu en iyi diş fırçası hangisidir ?
Günümüzde piyasada ağız bakımı ile ilgili çok çeşitli ürünler bulunmaktadır. En iyi diş macunu veya en iyi diş fırçası kişilerin diş sağlığına göre farklılık gösterir. Bu sebeple diş hekiminizin sizin diş sağlığınıza göre tavsiye ettiği ürünleri kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Genel ağız bakımı ile ilgili nelere dikkat etmeliyim ?
- Dişler sabah ve akşam yatmadan önce en az iki kez fırçalanmalıdır.
- Macun bezelye büyüklüğünde konulmalıdır.
- Dişlerin tüm yüzeyleri doktorunuzun size gösterdiği şekilde fırçalanmalıdır.
- Fırçayı kullanmadan önce kesinlikle ıslatılmamalıdır.
- Günde en az bir kez diş ipi veya arayüz fırçası ve gargara kullanılmalıdır.
- Dişlerimizi fırçaladıktan sonra tüm diş yüzeylerinde dil gezdirilerek kontrol edilmelidir.. Plakların kaldığı pürüzlü yüzeyler yeniden fırçalanmalıdır.
- 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
- Ağız duşu kullanarak da ağız bakımımızı sağlayabiliriz ya da elektrikli diş fırçaları da kullanım kolaylığı sağlayabilir.
- Dilimizi de dil kökünü de içine alacak şekilde fırçalamalıyız. Bu ağız kokusunun azalmasına da katkı sağlayacaktır.
- Diş taşı temizliğinizi yaptırmalısınız ve düzenli bir şekilde kontrollerinize gitmelisiniz.
- Dişelerimizi fırçaladıktan sonra diş fırçamız kuru bir şekilde kaldırılmalıdır.
- Asitli içeceklerden hemen sonra değil en az yarım saat sonra dişler fırçalanmalıdır.
- Diş etlerinizde kanama olduğunda doktorunuza kontrole gidiniz.
- Diş etlerinde kanama olduğunda fırçalama bırakılmamalıdır.
- Dişler için faydalı besinler( kereviz elma havuç karnabahar çilek gibi yüksek lifli ürünler ) tüketilmelidir.
- Şekerli gıdaların tüketiminden sonra en kısa sürede ağız bakımı yapılmalıdır.
- Takıp çıkarılabilir bir protez kullanılıyorsa kullanılan protezin de bakımı her gün yapılmalıdır. Normal diş fırçalarıyla ya da özel fırçalarıyla her gün fırçalanmalıdır.
- Dişetlerinizi de nazikçe fırçalamak dişetlerinin kan dolaşımına yardımcı olacaktır.
- Ağız çalkalama sularını, diş arası fırçalarını, diş iplerini ve fırçalamayı doğru ve etkili bir şekilde yapmalıyız.
Dişlerimi nasıl fırçalamalıyım ?
Ağız hafif açık haldeyken, diş fırçasını dişe 45 derecelik açıyla değdirerek, tek diş üzerinde sağa sola doğru dairesel hareketler yaparak fırçayı en son diş etinin tersi yönünde hareket ettirmeliyiz(yani üst çenede aşağı doğru alt çenede yukarı doğru). Her dişin üzerinden teker teker geçerek tüm dişlerimize aynı işlemi yapmalıyız. Her dişin tüm yüzeylerinden en az beş kez geçmeliyiz. Dişlerin iç kısımlarında (dil ve damak kısımları)fırçayı kolaylık sağlamak amacıyla dik olarak tutabiliriz. Dişlerimizi fırçaladıktan sonra dilimizi dişlerimizin ön ve arka yüzeylerinde gezdirerek plakların kaldırılıp kaldırılmadığından emin olabiliriz. Kaygan diş yüzeyleri fırçalamayı başarılı bir şekilde tamamladığınızı gösterir. Pürüzlü bir yüzey ise o bölgede kaldırılmamış plak varlığına işaret eder. O bölgeyi tekrar fırçalayarak kaygan hale getirmeliyiz.
Hangi diş ipini tercih etmeliyim ? Diş ipi alırken nelere dikkat etmeliyim ?
İlk kullanımda mumlu kaygan ve yumuşak diş ipi tercih etmek size kolaylık sağlayacaktır. Naylon ve sert diş iplerinin kullanımı diş etlerinize zarar verebilir. İsteğinize göre naneli diş ipleri de mevcuttur.
Diş ipinin kalınlığı da önemli bir faktördür. İpin ince olması yetersiz temizliğe sebep olabilirken aşırı kalın olması da araya girilememesine sebep olabilir. Bu sebeple araya kolayca girebileceğiniz ve sağlam, kopmayacak diş iplerini tercih etmelisiniz. Son dönemlerde araya girerken incelen araya girdikten sonra genişleyen ipler de piyasada mevcuttur. Bunları da tercih edebilirsiniz.
Bunun yanısıra ipi parmağınıza dolamanıza ve parmaklarınızı ağzınıza sokamanıza gerek kalmayan, otomatik olarak da adlandırabileceğimiz kolayca tutabileceğiniz aparatı olan diş ipleri de mevcuttur. Bunlar size kullanımda kolaylık sağlayacaktır.
Diş ipi nasıl kullanılır ?
- Diş ipini uygulamadan önce ellerinizi yıkamalısınız.
- Yeterli diş ipi kullanmak için yaklaşık 40cm uzunluğunda diş ipi koparın. İpin büyük bir kısmını tercihinize göre bir elinizin orta veya işaret parmağına geri kalan ipin de az bir miktarını diğer elinizin orta ya da işaret parmağına sarın.( orta parmağınıza sararsanız işaret parmaklarınızla ipi kontrol edebilirsiniz. )
- Dişlerin temizlenmesi için parmağa dolanmayan 4-5 cm lik ip yeterli olacaktır. Arada boşta kalan bu diş ipinin dişler temizlenirken gergin tutulmasına özen gösterilmelidir.
- İpi iki dişinizin arasından yavaşça kaydırarak geçirin. İpin yavaş hareket etmesine dikkat edin çünkü ip aniden aradan geçerek dişetine zarar verebilir.
- İpi önce bir dişe yaslayarak diş etine yerleştirin sonra da diğer dişe yaslayarak diş etine yerleştirin .Böylelikle iki dişin de birbirine bakan yüzeyleri temizlenmiş olacaktır. Sonrasında diş ipini tekrar nazikçe iki dişin arasından çıkarın.
- Diğer dişlerin temizliğine geçerken ipi biraz kaydırarak ipin temiz tarafını kullanmaya özen gösterelim.Tüm diş aralarına uygulayalım.
- Diş ipleri tek kullanımlıktır birden fazla kullanmamalıyız. Diş etlerine zarar vermeden kullanmalıyız.
Ağız bakım suyu alırken nelere dikkat etmeliyim ?
Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri almamalıyız.
Ağız bakım suyunun içerisindeki maddeleri üzerindeki etiketten okuyarak, alerjiniz olan maddenin veya maddelerin var olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Alerjinizin olduğu maddeleri içeren ürünleri kullanmamalısınız.
Eğer hassas diş etleriniz varsa florür içermeyen, alkolsüz, bitki aromalı ağız bakım ürünlerini tercih etmelisiniz.
Ağız kokunuzdan şikayetçiyseniz mentol veya nane aromalı ürünleri tercih edebilirsiniz.
Sadece ağız bakım suyu kullansam olur mu ?
Sadece ağız bakım suyu kullanmak diğer ağız bakım işlemlerinin (fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi yöntemlerin) yerine kesinlikle geçmez. İyi bir ağız sağlığı için komple ağız bakımı işlemlerinizi her gün düzenli olarak yapmanız gerekmektedir. Fırçalama ve diş ipi kullanımından hemen sonra ağız bakım suyunuzu kullanmalısınız.
Ağız çalkalama suyu nasıl kullanılır ?
Aldığınız ağız bakım suyunuzun üzerinde yazan kullanma talimatlarını (sulandırılması gerekli mi vs. ) okumalısınız ve doktorunuzun size vermiş olduğu tavsiyelere uymalısınız.
Tarihi geçmiş ağız bakım suyunu kullanırsam ne olur ?
Ürünün ambalajındaki son kullanma tarihine de dikkat etmeliyiz. Tarihi geçmiş ürünleri kullanmamalıyız. Tarihi geçmiş ürünlerin etkinliği azalmıştır. Ağız bakım suyunuzu tüm kurallarına dikkat ederek uygulasanız bile tarihi geçmiş olduğu için etkili bakım yapılamayacaktır.
Ne miktarda ağız bakım suyu kullanmalıyım ?
Doğru ve yeterli miktarda (genelde bu miktar 10 -20 ml dir yani dört tatlı kaşığı kadar.) ağız bakım suyu kullanmalıyız. Böylece fazla ürün kullanarak ağız bakım suyumuz boşa harcanmamış ve dökülmemiş olacaktır ya da ağız gargarası kullanan çocuğunuzu kontrol etmenize de yardımcı olacaktır.Doğru miktarı ise ağız çalkalama suyu dispenserleriyle belirleyebiliriz. Bu dispenserleri çeşitli yerlerden temin edebilirsiniz.
Ağız bakım suyunu sulandırmalı mıyım ?
Sulandırılması gereken ürünleri ürünün üzerindeki kullanma talimatına uygun olarak yapmalısınız. Sulandırılması gerekmiyorsa , sulandırmadan yeterli miktarı alarak uygulayalım. Sulandırılması istenmeyen ürünleri su ile karıştırdığınızda ürünü seyreltmiş olacağınızdan ürünün mikropları öldürücü özelliğini azaltmış ve etkin bir işlem yapamamış olacaksınız. Bu sebeple kullanma talimatlarına uymalısınız.
Ağız bakım suyunu ne kadar süre ağzımda tutmalıyım ?
Ağız bakım suyunu kullanma talimatında tavsiye edilen süre kadar (bu süre genelde 30sn -1 dk dır.) ağzınızda çalkalayın ve tükürün. Belirlenen süreden az veya uzun süre ağızda tutulmamalıdır. Belirlenen süreden az tutulması gargaranın etkinliğini azaltacaktır. Fazla tutulması ise içerisindeki alkol ve nane gibi bazı maddelerden dolayı ilk başta ferahlık verse de sonrasında ağzınızı yakmaya başlayacaktır. Bu yüzden belirlenen sürede kullanmak önemlidir.
Ağız bakım suyumu çok sık ve bol miktarda kullanırsam ne olur ?
Ağız bakım suyunun günlük miktardan fazla ve aşırı sık kullanımı tat alamamaya, diş eti rahatsızlıklarına ve ağız içinde uyuşukluklara sebep olabilir. Bu sebeple diş hekiminizin önerdiği şekilde ağız bakım suyunu kullanmanız tavsiye edilir.
Ağız bakım suyu yutulur mu ?
Ağız bakım suyunu yutmamaya özen gösteriniz.
Ağız çalkalama suyunu uyguladıktan sonra ağzımı su ile çalkalamalı mıyım ?
Çalkalama işleminden sonra ağzınızı su ile kullanma talimatında önerilmedikçe çalkalamayınız.