Ortodontik Diş Tedavisi

Ortodontik tedavi nedir ?

Ortodonti, diş çene ve yüz yapılarındaki düzensizliklerin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

 

Ortodontist kimdir ?

Ortodontist, diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir. Ortodontist olmak için diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra dört yıl veya daha uzun sürebilen uzmanlık ya da doktora eğitimini başarı ile tamamlamak gerekmektedir.

 

İlk ortodontik muayene kaç yaşında yapılmalıdır ?

İlk ortodontik muayenenin 6-7 yaş döneminde daimi kesici dişlerin sürmesinden sonra yapılması uygundur. Bu dönemde ileride oluşabilecek sorunlar tespit edilip koruyucu önlemler alınabilir. Çocuktaki uzun süreli yalancı emzik veya biberon kullanımı, parmak emme, yanak emme, kalem ısırma ve ağız solunumu gibi ileride çene ve yüz gelişimini engelleyebilecek alışkanlıkların önüne geçilmesi sağlanır. Erken teşhis ve doğru tedavi zamanlaması tedavi süresini kısaltacak ve tedavi sürecini kolaylaştıracaktır.

 

Her yaşta ortodontik tedavi yapılır mı ?

Evet yapılabilir. Yaygın olarak bilinen ortodontinin sadece çocuk yaşta uygulanabildiğidir. Bunun aksine dişlerin yer değiştirmesi her yaşta mümkündür. Ortodontik tedavi için herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamakta ve hangi yaş grubunda olursa olsun çapraşık, aralıklı, yamuk ve deforme olmuş diş yapısı düzeltilebilmektedir. Üstelik kullanılan diş renginde (seramik) braketlerle ortodontik tedavi süresini daha konforlu geçirmek de mümkündür.

 

Ortodontik tedavi ne kadar sürmektedir ?

Ortodontik tedavi süresi hastanın durumuna, yaşına ve tedavi uyumuna göre değişkenlik göstermektedir. Basit ortodontik problemler birkaç ayda çözülebiliyorken, vakanın durumuna göre birçok ortodontik tedavide 1-2 yıl gibi sürelerde başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

 

Ortodontik tedavi sırasında nelere dikkat etmek gerekir ?  

Dişlerinizin üzerine yapıştırılan braketlerin (tellerin) kırılmadan dişlerin üzerine durması tedavi başarısı ve süresi açısından önemlidir. Bu nedenle tedavi süresince beslenmeye dikkat edilmelidir.

-Sert besinlerden, kuruyemişlerden ve cipslerden uzak durulmalıdır.

-Elma, armut gibi meyveler ya da tost hamburger gibi yiyecekler ön dişler ile ısırılarak değil bıçakla dilimlenerek tüketilmelidir.

-Zeytin, erik, kiraz gibi içi çekirdekli besinler çekirdekleri çıkartıldıktan sonra ağıza atılmalıdır.

-Sakız, lokum ve jelibon gibi braketlerinize yapışabilecek gıdalar temizlenmesi zor olması sebebiyle uzak durulmalıdır.

-Her türlü asitli içecekten uzak durulmalıdır.

 

Tedavim sırasında ağrı ya da hassasiyet hissedecek miyim ?

Ortodontik tedavi başlangıcından itibaren ilk günlerde dişler üzerine yapıştırılan braket ve tellerin yanak ve dudak iç yüzeylerinde hafif tahriş meydana getirmesi normaldir ve bu bölgedeki mukozanın bu duruma adapte olmasıyla çok hızlı iyileşme görülmektedir. Bu dönemi rahatlıkla atlatabilmek için doktorunuz tarafından verilen ortodontik mumlardan faydalanabilirsiniz.

Bunun dışında teller takıldıktan ilk 24 saat sonra dişler üzerinde hafif ağrı hissedilebilir ancak 72 saat gibi kısa bir sürede diş tellerinize alışmaya başlarsınız.

 

Dişlerim ortodontik tedavi ile düzeldikten sonra tekrar bozulabilir mi ?

Tedavi sonrası mevcut durumu korumak amacıyla doktorunuz tarafından size sabit, hareketli ya da her ikisinin kombinasyonu pekiştirme aygıtları uygulanacaktır. Eğer bu apareyler size önerilen sürelerde kullanılmaz ve uzun süre kontrole gelinmezse dişlerinizin tekrar bozulma ihtimali vardır.

 

Dişlerimi tedavi ettirmezsem ileride ne gibi sıkıntılar ile karşılaşabilirim ?

Diş dizilimindeki bozukluklar yaşınız ilerledikçe şiddetlenir ve sizi daha da rahatsız eder bir hale gelir. Düzgün kapanmayan alt ve üst çene dişleri çene ekleminize normalden daha fazla kuvvet gelmesine neden olur. Bu durum zamanla birlikte çene ve eklem problemlerine, ağız açıklığında kısıtlamaya ve çene kilitlenmelerine sebep olabilir. Bunun dışında dişlerdeki düzensizlikler diş fırçalamayı zorlaştırdığından dolayı bu bireylerde diş çürüğü ve diş taşı oluşumu düzenli dişleri olan bir bireye göre daha fazla olacaktır. Bu durum aynı zamanda diş eti iltihabı ve diş kayıplarına sebep olabilmektedir.

 

Ortodontik tedavi süresince ağız bakımı nasıl olmalıdır ?

Diş telleri olan tüm hastaların tedavi süresi boyunca her yemekten sonra normal diş fırçası ve doktorlarının önereceği uygun ara yüz fırçası ile dişlerini temizlemeleri ve gıda artıklarını uzaklaştırmaları gerekmektedir. Uygun ağız hijyenini sağlanamadığında ağız kokusu, dişlerde lekelenmeler, diş çürükleri ve diş eti iltihabı meydana gelmesi kaçınılmazdır.

 

Ortodontik tedavi amacıyla diş çekimi yapılması sakıncalı mıdır ?

Ortodontik amaçlı diş çekimi, dişlerin çene kemiğine doğru bir şekilde yerleştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda tercih edilmekte ve ortodonti hastalarının büyük çoğunluğunda uygulanmaktadır. Bu durum hasta ya da hasta yakınlarını endişelendirmektedir halbuki doğru bir tedavi planlaması ile yapılan ortodontik çekim, tedavinin başarısı ve kalıcılığını sağlamaktadır.

 

Ortodontik tedavi ile gülüş tasarımı yapmak mümkün müdür ?

Ortodontik tedavi ile dişleri doğru konuma getirerek dişlerinize hiç müdahale etmeden uygun estetiği sağlamak mümkündür. Bunun yanısıra bazı durumlarda restoratif tedavi (lamina veneer, bonding gibi) öncesinde dişleri doğru konuma getirmek için ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Diş teli takmadan şeffaf plaklar ile dişlerin düzeltilmesi mümkün müdür ?

Kişiye özel olarak hazırlanan şeffaf plaklar yardımı ile tel takılmadan dişlerin düzelmesi mümkündür. Bu tedavide dışarıdan bakıldığında neredeyse farkedilmeyen, takılıp çıkartılabilir, ince ve pürüzsüz plaklar kullanılır. Sadece kişinin dişlerine özel olarak üretilen bu plaklar iki haftada bir değiştirilir ve dişleriniz doktorunuz tarafından istenen son pozisyona gelene kadar diş hareketi devam ettirilir.

TOP