Estetik Diş Hekimliği

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ 

Herkes harika bir gülümsemeye sahip olmak ister.  Sigara ve kahve gibi alışkanlıklarla oluşan lekeler, kırıklar ve genel kirli bir görünüş ortaya çıkabilmektedir.
Daha önceleri diş temizlenmesi hariç dişin görünüşünü düzeltmek için yapılabilecek çok şey yoktu. Ama son yıllarda diş hekimliğindeki malzeme, teknoloji ve restoratif tekniklerdeki gelişmeler, bizim, orjinali kadar güçlü ve renk değişimlerine dirençli dişlere sahip olabilmemizi sağladı.
Eğer gülüşünüzü aydınlatmak veya bozuklukları düzeltmek istiyorsanız muhtemelen bugüne kadar ki en iyi dönemde yaşıyoruz ve estetik diş hekimliği prosedürleri şu an çok revaçta.
Estetik diş hekımliğinde dikkat edilmesi gereken konular

  • Tedavi maliyet, yüksek olabilir. Hassas bir teknik ve pahalı materyaller sebebiyle kaliteli estetik diş hekimliği hizmetlerini ucuza bulmayı beklemeyin
  • Kullanılan maddeler yok edilemez değildir. Porselen ile yapılan tedaviler artık olduklarından çok daha güçlü ve dayanıklılar ama sonsuza dek dayanamazlar. Kırılıp çatlayabilirler veya kullanılan dolgu maddesi zayıflayabilir. Eğer 70 yaşındaysanız restorasyonların sizden uzun dayanma ihtimali vardır. Ama genç insanların bu işlemi 10-15 yılda bir tekrarlamaları gerekebilir.
  • Gerçekçi olmak önemlidir. Estetik diş hekimliği işlemlerde uzman olan diş hekimleri kullanılan materyalleri çok iyi uyumlandırabilirler, gerçekten etkileyici olabilmeleri için kullanılan maddeleri şekillendirip, parlatabilirler ama ağzınızın şeklini, teninizin rengini veya genel görünüşünüzü değiştiremezler. Diş restorasyonlarının doğal gözükmesi için size uyması gerekir. Estetik diş hekimliği görünüşünüzü geliştirir, olumlu katkıda bulunur ama sizi tamamen değiştirmez. İstisnalar dışında dişlerinizi yaptırdığınızda yepyeni bir siz ve tüm hayatınızın değişmesini beklemeyin. Daha iyi ve rahat hatta etkileyici bir şekilde gülmek sosyal ve iş yaşantınız çok olumlu katkıları olacaktır ama gerçekçi beklentiler içinde olmak gerekir, bu konuda da ne elde edilebileceği ve sınırlar konusunda diş hekiminiz sizi yönlendirecektir.
  • Estetik diş hekimliğinde amacımız; estetiğinizi olumsuz şekilde etkileyen diş ve dişetlerinizi doğal görünümün dışına çıkmadan, yüz yapınızla uyumlu forma ve renge kavuşturarak düzeltmektir.
  • Doğallıktan uzak, abartılı form ve renklerdeki yapay dişler, ilk bakışta amatör bir göz tarafından bile hemen farkedilir. Doğallıktan taviz vermeden beklentinize cevap verecek bir tedavi titiz bir hazırlık ve planlama evresi gerektirir.

Bu aşamlar :

  • 1.Muayene
  • 2.Radyografik inceleme
  • 3.Model hazırlanması
  • 4.Fotoğraflama
  • 5.Planlama

LAMİNATE PORSELENLER

Lamine DolguLaminate porselen ön yüzeyinden az miktarda madde kaldırılan dişin üzerine istenilen renkte ve formda hazırlanan yaklaşık 0.5-1mm kalınlığındaki tabakalardır. Bu sebeple yapılabilecek en konservatif ( koruyucu) tedavi şeklidir. Laminate Veneer çok ince olması metal içermemesi ve ışık geçirgenlik özellikleriyle gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kalitede memnun edici sonuçlar vermektedir.

Özel bir teknikle ve yapıştırıcı resin adı verilen materyal ile dişlere yapıştırılır.Yapıştırma işlemi sonucunda laminaları dişten ayırmak mümkün değildir.Bu yüzden kırılmaya karşı çok dayanıklıdır.

Kimlere lamine yapılabilir ;

  • Dişlerin şeklinden estetiğinden memnun olmayanlarda
  • Ön bölgedeki diş renkleşmelerinde (Tetrasiklin renkleşmesi v.s )
  • Dişleri aralıklı olanlarda
  • Ön dişlerde büyük dolguları bulunan ve çürüğün dolgu ile doldurulması sonucu istenilen estetiğin yakalanamadığı durumlarda,
  • Ön dişleri kırık veya aşınmış olanlarda

ZİRKONYUM DESTEKLİ PORSELENLER

Zircon

Metal destekli porselen kaplamalar ne kadar estetik yapılmaya çalışılsa da, ışık, porselen kaplamanın hemen yüzeyinde geri yansır ve dişlerde grimsi mat bir görüntü oluşur. Bu durum dişlerin yapay ve cansız görünmesine sebep olur. Zircon dişler ışık geçirgenliği ve estetiğin yanında hafiflik ve hijyenite açısından da klasik metal destekli porselen dişlerden çok daha fazla avantaja sahip restorasyonlardır.

GİNGİVEKTOMİ ( DİŞETİ SEVİYELERİNİN DÜZELTİLMESİ ) DİŞ BOYLARININ UZATILMASIDiş boyları çok kısa olan hastaların gülerken dişetlerinin çok fazla görünmesi kaçınılmazdır. Ayrıca dişeti asimetrilerinde bir diş diğerinden daha uzun daha yukarı veya aşağı seviyede gözükebilir. Özellikle ön dişlerde karşılaşılan bu estetik olumsuzlukları gingivektomi operasyonuyla ortadan kaldırmak mümkündür. Gingivektomi tek dişte uygulanabileceği gibi bütün dişlere de uygulanabilir.

DİŞ BEYAZLATMA ( BLEACHİNG )

Öncelikle beyazlatma işlemi ile temizleme işlemini birbirine karıştırmamak gerekir. Temizleme işlemi dişlerin yüzeyindeki hijyen eksikliğinden ve sigara kahve gibi diş etkenlerden kaynaklanan lekelerin çıkarılması işlemidir mekanik bir işlemdir. Beyazlatma ise temizlik yapıldıktan sonra gerçek rengi ortaya çıkan dişin kimyasallar ve ışın kaynağı kullanılarak renginin açılmasıdır.

Beyazlatma Gerektiren Durumlar

“Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez”

  • 1-Fırçalama eksikliği, diyete bağlı kromojenler, diş yüzeyindeki bakteri plağı, dişin travmaya maruz kalması, çay-kahve-kırmızı şarap gibi renklendirici besinler.
  • 2-Genetik faktörlerden dolayı diş renginin koyu olması, çocukluk döneminde kullanılan antibiyotikler, amelogenezis imperfekta, dentinogenezis imperfekta, florozis gibi diş dokusu hastalıkları.
  • 3-Kanal tedavileri ve amalgam dolgulara bağlı renkleşmeler
TOP