Diş Beyazlatma
Beyazlatma (Bleaching) Nedir ?
Diş beyazlatma diğer adıyla bleaching işlemi diş renginin kimyasal ajanlar kullanılarak birkaç ton ağartılmasıdır.
Diş beyazlatma ve diş temizliği aynı şey midir?
Diş beyazlatma diğer adıyla bleaching işlemi diş renginin kimyasal ajanlar kullanılarak birkaç ton ağartılmasıdır. Diş temizliği ise diş taşlarının ve diş üzerinde eklenti şeklindeki lekelerin uzaklaştırılmasıdır.
Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?
- Ev tipi beyazlatma,
- Ofis tipi beyazlatma (Lazerle diş beyazlatma),
- Tek diş beyazlatma (Devital diş beyazlatma) olmak üzere üç çeşit beyazlatma vardır.
Home bleaching - Ev tipi beyazlatma yöntemi
Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanır. Bu beyazlatma plakları içerisine belli miktarda (%10-%15lik karbamit peroksit) beyazlatma jeli sürülür ve gün içerisinde en az 4 ile 6 saat dişlere uygulanır. Bu şekilde ortalama 10-15 gün süren bir tedavi yöntemidir.Bu yöntemin genellikle akşam yatarken kullanılması tavsiye edilir.
Ofis bleaching - Klinik beyazlatma yöntemi
Sadece klinik ortamında hekim tarafından uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Beyazlatma ajanı olarak %35’lik hidrojen peroksit kullanılır. Kısa sürede (45 dakika - 1 saat) uygulanan bir yöntemdir. Hem hastaya hem de hekime zaman kazandırır ve dişlerde kısa sürede etkili bir beyazlık sağlar. Beyazlatma jeli lazer yardımı ile aktif hale getirilmektedir.
Tek diş beyazlatma nedir? Hangi dişlere uygulanır?
Canlılığını kaybetmiş dişler zamanla grimsi koyu bir renk alır; dişin rengini eski haline getirebilmek için beyazlatma ajanı dişin içine konur ve istenilen renk elde edilinceye kadar işlem tekrarlanır.
Tedaviden sonra dişler ne kadar beyazlar?
Beyazlatma işlemi sonucu dişin rengi 2-5 ton açılabilmektedir. Bunun ne ölçüde olacağı dişin yapısına bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterir.
Zararlı mıdır?
Günümüzde kullanılan bleaching ajanlarıyla diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın dişlere herhangi bir zararı yoktur.
Dişlerim hep beyaz kalacak mı?
Beyazlatma yapıldıktan sonra dişlerin rengi, beslenme alışkanlıklarına, ağız bakımının iyi yapılmasına, sigara, kahve, çay gibi boyar maddelerin kullanım sıklığına göre zamanla eski haline döner. Bu süre 6 ay ile 2 sene arasında değişiklik gösterir. Beyazlatma sonrası on beş gün renkli yiyecek ve içecek kullanılmaması dişlerin beyaz kalma süresini uzatır.
Beyazlatma işlemi nasıl yapılır?
Ofis tipi beyazlatma klinikte diş hekiminin uyguladığı ev tipi beyazlatmaya göre daha kısa sürede sonuçlanan bir işlemdir. Gerekli hazırlık tamamlandıktan sonra diş yüzeyine beyazlatma ajanı sürülür ve ortalama 15-20 dakika beklenir daha sonra bol suyla beyazlatma ajanı diş yüzeyinden uzaklaştırılır.
Beyazlatma tedavisi uzun bir işlem midir?
Ofis tipi beyazlatmada kullanılan beyazlatma ajanının kullanım talimatına göre değişmekle birlikte ortalama bir saatlik bir işlemdir. Ancak süre kişinin hassasiyet duyması nedeniyle kısalabilir veya istenilen sonucu elde etmek için 3-5 gün sonrasında tekrar seansı uygulanabilir.
Beyazlatmanın yan etkisi var mıdır?
Beyazlatma işlemi az da olsa dişlerde hassasiyete sebep olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Hassasiyet 1-3 gün içinde kendiliğinden geçmektedir.
Dişlerde neden renk değişiklikleri ve lekelenmeler meydana gelir ?
Diş renginin asıl kaynağı dentin denilen dişin alt katmanıdır. Bu durumu kişinin esmer veya sarışın olmasına benzetebiliriz. Bunun yanısıra kahve, çay, sigara gibi renklendiricilerin tüketimi de diş rengini değiştirebilir. Ayrıca canlılığını yitirmiş dişler, kanal tedavisi görmüş dişler, amalgam dolgulu dişler de diğer dişlerden daha koyu bir renge sahiptir. Bunların yanı sıra sebepleri maddeler halinde belirtecek olursak :
Yetersiz ağız bakımı
Dişlerin renklenmesinin en çok sebebi ağız bakımının yetersiz yapılmasıdır. Dişler üzerinde oluşan bakteri plakları tükürük proteini ile birlikte diş taşlarını oluşturur. Diş taşlarını hasta kendisi temizleyemez. Ayrıca sigara, çay, kahve vb. gibi renklenmeye sebep olan maddelerin aşırı kullanımı ve kullanımından sonra bakımının düzgün yapılmaması renklenmelerin artmasına sebep olmaktadır.
Kullanılan ilaçlar
Kullanılan bazı ilaçlar da dişlerin renklenmesine sebep olabilmektedir. Tetrasiklin grubu antibiyotikler ,dişlerde tetrasiklin renkleşmesi denen koyu kahverengi lekeler oluşturmaktadırlar.Demir ilaçları, klorheksidin içeren antiseptik gargaralar belli süreden fazla kullanıldıklarında yine dişlerde renkleşme yaparlar.
Beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler
Dişlerin rengi genetik faktörlere bağlıdır. Sonradan oluşan renklenmeler ise beslenme alışkanlıklarımıza bağlı olduğu gibi genetik faktörlere de bağlıdır. Diş rengi kişiye özgüdür.
Yaşın ilerlemesi
Yaşa bağlı olarak içsel ya da dışsal sebeplerle dişlerin rengi koyulaşır. Dişi beyaz gösteren mine tabakası yaşla birlikte incelir ve alttaki daha sarı renkte olan dentin tabakası kolay görünür hale gelerek dişlerin daha sarı gözükmesine sebep olur.
Dişin canlılığını yitirmesi
Herhangi bir travma gören, canlılığını yitirmiş ve kanal tedavisi uygulanan dişlerin renkleri de koyulaşmaktadır.
Beyazlatma işleminin sonucu ne kadar sürede alınır?
Yapılan beyazlatma tipine göre bu süre değişmektedir. Ev tipi beyazlatmada 10-15 gün ; Ofis tipi beyazlatmada 45 dakika ile 1 saat ; Devital diş beyazlatmasında ise dişin renklerine göre 2 ya da 3 seansta tedavi tamamlanır ve beyaz renk elde edilir.
Beyazlatma işlemi sırasında ağrı duyulur mu?
Kullanılan beyazlatma ajanından dolayı hassasiyet işlem sırasında veya işlem sonrasında (dişin yapısına göre) olabilmektedir (ancak kesinlikle hassasiyet olacak diye bir koşul yoktur). İşlem sırasında aşırı hassasiyet hissedilecek olursa beyazlatma ajanı hemen uzaklaştırılmaktadır. İşlem sonrası hassasiyet ortalama 2-3 gün içerisinde kaybolmaktadır. Beyazlatma sonrası flor uygulaması hassasiyeti azaltmaktadır.
Beyazlatma yöntemleri kimlere uygulanır?
Doğuştan sarı dişlere sahip bireylere,
Estetik diş tedavisi yapılırken restorasyonun renginin beyaz olması istenildiği zaman alt yapı olarak kullanılacak dişin renginin açılması için,
Travma veya kanal tedavisi sonrasında rengi değişen dişlerde,
Florozisde dişin iç renkleşmesini açmak için,
Tetrasiklin gurubu antibiyotiklerin kullanımına bağlı diş renklenmelerinde,d
Yaşa bağlı olarak koyulaşan dişlerin renginin açılması istenildiğinde uygulanabilir.
Beyazlatma kimlere yapılmaz?
18 yaşından küçük olan bireylere,
Hamile bireylere,
Çay, kahve, sigara gibi renklendirici besinleri çok tüketen bireylerde
Beyazlatma için kullanılan malzemeye alerjisi olanlarda,
Dişlerin çatlak, kırık ve diş eti çekilmesi sonrasında kök yüzeylerinin açığa çıkması durumunda,
Dişinde porselen ya da kompozit restorasyonu olanlarda bleaching restorasyon rengini değiştirmez.
Beyazlatma sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?
Genel ağız bakımına dikkat edilmelidir. 1-2 hafta sigara, çay, kahve, salçalı yiyecekler vb. gibi boyayıcı özelliği fazla olan yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Tüketilecek olursa da hemen dişlerin fırçalanması gerekmektedir.